Bijtelling uitleg

Bijtelling houdt in het betalen voor het privégebruik van een auto die door jouw werkgever aan jou beschikbaar is gesteld. Afhankelijk van de auto wordt er een bepaald percentage van de cataloguswaarde opgeteld bij het inkomen van de werknemer. Deze belasting maatregel wordt maandelijks verrekend met de loonbelasting door de werkgever.

Minder dan 500 kilometer
Je betaald alleen bijtelling als je meer dan 500 kilometer per kalenderjaar rijdt. Je moet dit wel aantoonbaar hebben voor de Belastingdienst. Zodoende zal je een rittenregistratie bij moeten houden. Er moet een ook een ‘verklaring geen privégebruik auto’ worden ingeleverd. Deze verklaring is te vinden op de site van de belastingdienst.

Bestelauto’s
Voor bestelauto’s is er een andere mogelijkheid om geen bijtelling te krijgen. Je moet dan een ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ invullen. De regel van de 500 kilometer per kalenderjaar blijft echter wel van kracht, maar een rittenregistratie is niet nodig. Woon-werkkilometers worden gezien als zakelijke kilometers.

Eigen ondernemer
Ben je eigen ondernemer en staat jouw auto op naam van het bedrijf, dan moet je een bedrag bij de winst tellen voor het privégebruik. Ook hier geldt de 500 kilometer per kalenderjaar, dus wanneer je aantoonbaar minder kilometer privé rijdt is dit niet nodig.